3 scenario‘s voor primaire en de secondaire productiestroom

Voor een gerespecteerde relatie in België gingen Richard en Patrick de uitdaging aan om een advies op te stellen voor de primaire en de secondaire stroom die in het beleid voor komende 5 jaar meegenomen wordt. Het advies bestaat uit een ontwerp met bijbehorende budgetten/investeringen.

De vraagstelling luidde als volgt: “Maak een studie om nieuwe mogelijkheden/kansen met betrekking tot lay-out, processen en methoden te onderzoeken en te definiëren, wat resulteert in een meer concurrerende productiestroom in de toekomst. Primaire stroom is de hoofdstroom (hal 8+21+23). Secundaire stroom is de stroom van componenten die nodig zijn in primaire stroom (hal 5+6+7+9)".

Richard en Patrick gingen als business engineer hiermee aan de slag. In eerste instantie zouden 5 scenario‘s worden uitgewerkt voor de primaire stroom maar dit bleek vrij ambitieus. In de eerste weken bij het opstellen van de projectcharter is daarom besloten om 3 scenario‘s uit te werken namelijk: “out of the box", intermediate, low cost. De “out of the box" oplossing houdt in dat de productie verplaatst zou worden naar een andere productiehal die vergroot zou worden.

Voor de secundaire stroom werden ook drie scenario‘s uitgewerkt (“out of the box", intermediate en low cost). In dit project zijn veel disciplines aangesloten (Continuous improvement, IT, Maintenance, Productie, supply chain e.d.).

Door onze aanpak om iedereen erin te betrekken middels Kaizen acties en feedback meetings is concessie ontstaan voor de voorstellen/oplossingen. Hiermee is draagkracht en daarmee de kans op succes voor implementatie vergroot.

Als uiteindelijke beslissing heeft men ervoor gekozen om voor het primaire proces, de low cost uitvoering, te weerhouden.

Voor het secundaire proces is besloten om de intermediate oplossing te weerhouden, maar dit uitgewerkt in een nog te renoveren of nieuw te bouwen productiehal. Hierdoor is deze een volledig ander concept geworden als in de origineel vraagstelling met betrekking tot o.a. de installatie van nieuwe bruggen, nieuwe storage en nieuwe was- en lakcabines. Deze keuze past het best in de strategie en beleid van onze relatie.


Figuur 1: productieflow


Figuur 2: primair procesFiguur 3: secundair proces

Vorige pagina